Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

01 / 11 / 16

Tankar som skapar framgång!

Jag står framme vid tavlan i klassrummet och blickar ut över mina klasskamrater. Några helt nya, men det flesta av dem trygga bekanta blickar som följt mig under mina dittills sex år i skolan. Jag har förberett mig väl och övat många gånger för mamma och pappa. Första presentationen inför klassen med egenvalt ämne.

Jag minns idag inte så mycket av själva presentationen, men jag minns så väl den personliga återkopplingen jag fick efteråt. Jag fick en femma – högsta betyg! Min underbara lärare i svenska. Så engagerad, personlig och hjärtlig – alltid med lite läppstift på tänderna – gav mig högsta betyg med en fantastisk motivering om hur självklar och naturlig jag var när jag stod där framme.

Det hon inte visste då, var hur det här skulle påverka mig och min framtida karriär. Det hon gjorde där och då var att skapa bilden av mig själv som en person som är duktig på att tala inför folk. En bild som jag gjorde till min sanning och som jag sen fick leva upp till. Så klart att jag fortsatte att ta mig an saker där jag fick stå på scenen – jag var ju duktig på det. Det hade ju min lärare talat om för mig. Och vad tror ni händer när man övar mycket på någonting. Jo– man blir bättre. I efterhand har jag många gånger tänkt på vad som hade hänt med mig om jag där, som lättpåverkad trettonåring, hade fått motsatt recension och hur det hade påverkat mitt liv. För vet ni – våra tankar är skapande.

Robert Rosenthal som är forskare i psykologi genomförde för många år sedan ett experiment i USA för att testa hypotesen om att ”Tankar är skapande”. Han lottade ut ett antal skolor och klasser och förde slumpmässigt in en intelligenskvot på varje person. Vissa fick hög och andra låg och några normal intelligenskvot. Han gav de nya lärarna dessa klasslistor med den fiktiva intelligenskvoten bredvid varje namn. Han berättade sedan att han utfört ett intelligenstest på barnen för att lärarna skulle kunna hjälpa dem framåt, men de fick inte yppa resultaten till någon annan. Barnen fick därefter löpande göra standardiserade prov med efterföljande personliga utlåtanden från lärarna om eleverna. Vad hände? Jo ett tydligt mönster visade sig. De barn som slumpmässigt fått en låg intelligenskvot uppvisade sämre och sämre resultat på proven och de barn som fått en hög intelligenskvot blev bättre och bättre på proven. Samtidigt så följer lärarnas utlåtanden om barnen som hand i handske samma mönster.

Jag ryser när jag tänker på dessa resultat och på vilken makt vi har som chefer, föräldrar och medmänniskor när vi sätter epitet på våra medarbetare, barn och kollegor. När vi, genom vårt sätt att vara, stoppar dem i ett fack som påverkar deras framgång i livet. Alla människor har inte samma tur som jag hade som fick möta en underbar svenskalärare med läppstift på tänderna som trodde på mig. Då gäller det att ta makten över sitt eget liv och skapa sin egen framgång. Det första du kan göra är att gå till dig själv och lyssna på ditt inre snack med dig själv. Låter du: ”så typiskt mig att alltid klanta till det” ”Så typiskt mig att missa den detaljen”.  I så fall är det dags att byta ditt inre peptalk. Det handlar om att vi blockerar våra resurser genom negativa tankar. De negativa tankarna är till och med starkare än våra ansträngningar.  Det läskiga är att vårt nervsystem inte kan skilja mellan en verklig erfarenhet och någonting man intalar sig. Fundera på:

  • Vilka tankar går du mestadels och bär på om dig själv?
  • Hur har dessa tankar påverkat din prestation?
  • Vilka tankar vill du ha istället som skulle hjälpa dig i ditt liv?

Jag kan! Jag vågar! Jag känner mig lugn och trygg.

Precis som man kan programmera sig till att prestera sämre genom negativa tankar kan man programmera sig att prestera bättre genom positiva tankar. De tankar och framtidsbilder vi har – positiva såväl som negativa är alltså så effektiva så att tankarnas innehåll tenderar att uppfyllas. Våra tankar blir självuppfyllande profetior.

Vem vill du vara? Våga skapa din egen framgång.

Eva Gillander, Ledarutvecklare/Coach, Wise Consulting.

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort