Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

25 / 08 / 15

Recept för framgångsrika möten

Att vara närvarande är en utmaning i dagens höga tempo. Bristen på närvaro spiller även över på våra personliga möten. Tänk så lyxigt det är när någon lyssnar på dig och ägnar dig all sin uppmärksamhet. Är det helt enkelt så att närvaro har blivit en lyxvara?

En framgångsfaktor i relationer, dialoger och livet i stort är emotionell intelligens, det är något jag värnar om och gärna följer forskningen kring. Emotionell intelligens inbegriper bland annat förmågorna:

  • Att ha kontakt med sina känslor
  • Att kunna hantera känslor
  • Att kunna motivera sig själv
  • Att uppfatta känslor hos andra
  • Att skapa och bevara relationer

Genom att utveckla ovanstående förmågor kan du skapa högre närvaro. Erfarenheter visar att följande enkla råd kan göra skillnad på kvaliteten på ditt samtal eller möte.

1 ”Docka ut” från det du gör innan du inleder ett samtal. Gör klart det du är involverad i, eller gör en halvhalt. Skapa en mental parkeringsplats för saker som brusar i din hjärna och som tar energi och uppmärksamhet. Parkera detta mentalt eller använd papper och penna och notera innan du kliver vidare in i det nya samtalet eller mötet.

2 Andas, dessa andetag som gör all skillnad i världen. Andas och du känner dig närvarande. Andas och du känner inåt. Andas och du känner med andra. Genom att sätta fötterna stadigt mot golvet eller sittbenen mot stolen så andas du bättre och får genom detta enkla knep en ökad närvaro.

3 Var nyfiken – nyfikenhet ökar graden av intresse. Var nyfiken på den du möter och vad han/hon har att säga och var nyfiken på personens tankar och sätt att resonera. När du övat dig på detta och hittat närvaro i samtalen kan du också lägga till nyfikenheten på ditt eget sätt att reagera och även reflektera kring detta.

4 Målbild – skapa en gemensam målbild kring samtalet ni har. Kanske sitter ni med olika målbilder och då är det förstås viktigt att hitta samma målbild så att ni ur det perspektivet också är på samma möte.

Lycka till med dina möten och samtal!
Charlotta Strand, coach/konsult och affärsområdeschef på Wise Consulting

PS Läs gärna mitt inlägg på motivation.se på liknande tema. Du som tidigare har läst den: fundera över hur odlingen har gått egentligen? Du har ju alltid en chans till en andra sådd! DS

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort