Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

15 / 01 / 19

Övervinn inertia och fånga ditt momentum!

Det är en mänsklig drivkraft att vilja utvecklas och komma framåt. Lust måste finnas i allt vi gör. Är du motiverad på jobbet så blir inte bara resultatet bättre, du mår själv bättre och människor i din omgivning smittas av din motivation. De flesta av oss behöver känna att vi har kul på jobbet och en meningsfull tillvaro, annars försvinner lätt vår motivation och lust. En positiv inställning räcker inte, du behöver också veta vad som motiverar dig för att orka nå ända fram.

Om arbetslusten försvinner är det hög tid att fundera på varför. Annars riskerar du att hamna i inertia, dvs det tillstånd som uppstår när du går till jobbet men utan att egentligen veta varför… Så, hur kan du hitta tillbaka till motivation när allt bara rullar på i gamla hjulspår? Kanske behöver du någon slags förändring eller ta mod till dig att bryta gamla invanda mönster.

Så ökar du din motivation

Oavsett hur just du har det och hur du ser på ditt arbete finns det en hel del du själv kan göra för att öka din motivation:

  • Fånga dagliga segrar – Håll din motivation uppe genom att uppmärksamma och belöna dina dagliga segrar. Sätt gärna upp delmål och kom ihåg att det sällan finns snabba lösningar.
  • Ha kul på jobbet – Humor främjar trivsel och kreativitet. Våga tex berätta om, och skratta åt, egna fadäser.
  • Lär dig av dina misstag – Se dina misstag och problem som erfarenheter som du istället kan lära dig av. Fråga dig själv ”Vad kan jag lära mig av detta?” och blicka sedan framåt med nyvunna insikter och erfarenheter.
  • Tänk långsiktigt – Personer som är motiverade planerar ofta för framtiden. De ser den större bilden och planerar för långsiktiga vinster.
  • Prova nya saker och förbli nyfiken – Var alltid beredd att prova nya saker och utmana dig själv! Kan du genom att göra saker annorlunda utveckla förändringar som förbättrar? Ställ frågor och våga säga ja till sånt som är nytt.
  • Planera in tid för återhämtning – Motivation handlar lika mycket om att veta när man ska ta ett steg tillbaka som när det är dags att ta ett steg framåt. Ibland för att hålla din fart måste du ge dig tid för återhämtning och reflektion.
  • Ta hjälp av en coach – Bland det bästa du kan göra är att investera tid i dig själv tillsammans med en vass coach. En coach kan hjälpa dig sortera och finna svaren på det som sätter käppar i hjulet för just din motivation.

Förutom att använda de positiva krafter du säkert redan har inom dig kan du också försöka påverka ditt arbete och din arbetsplats, åtminstone till viss del. Lycka till!

Maria Lörne, Head of Marketing and Communication, Wise Consulting.

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort