Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

12 / 01 / 16

Nytt år – Gamla möjligheter

Tycker du också att det är skönt att få vända blad? Ja, inte nödvändigtvis för att vi har saker att dölja, utan mer för att få känslan, i denna nystart, av att jag kan göra allt det där jag aldrig gjorde eller inte hann med. Det är underbart med nyår, ett helt liv med gamla vanor, hinder och brist på motivation kan lämnas bakom oss och det nya året är början på resten av mitt liv.

Ett liv där jag äntligen blir den maratonlöpare jag alltid vetat att jag varit, där jag blir en kulturell person som njuter av Stadsteatern och Dramatens alla premiärer. Inte minst blir jag så allmänbildad som jag egentligen är… Ett nytt år innebär så många nya chanser att bli och göra det jag verkligen vill. Äntligen!

I allt detta görande med att vända blad, vill jag ge dig ett tips. Gamla möjligheter ligger närmare än helt nya och de är dessutom mer hållbara! Om du vill att detta år och kommande år ska bli lyckade och minnesvärda, börja med och fundera på vad som faktiskt gjort förra året (eller något år innan dess) till det bästa året hittills eller åtminstone ett riktigt minnesvärt år.

Fokusera på sådant du själv kan påverka. Var konkret. Vad gjorde du i vardagen som faktiskt gav dig den positiva känslan (försök att inte bara tänka på större saker, såsom när barnen föddes, när jag gifte mig mm, vilket vi i och för sig givetvis kan påverka, men som vi kanske inte kan uppleva varje år). Viktigast är att fokusera på att upprätthålla och fortsätta göra sådant som verkligen gjorde oss lyckliga! Säkerställ nu att du upprätthåller dessa härliga ingredienser som förgyllt din tillvaro hitintills! Jag fann t ex yogan förra året, slutade läsa mail sent på nätterna, började gå med barnen till skolan och cyklade till jobbet ett par dagar i veckan. Vad fann du?

Fundera på vad du hade hoppats kunna göra, börjat med, eller sådant du testat men inte lyckats upprätthålla som vana. Varför fungerade det inte? Om jag ville läsa en bok i månaden, eller träffa mina vänner mer, resa oftare, varför blev detta inte av?

Lösningen kan vara att:

Radera hindren
När det gäller t ex bokläsandet, kanske hindret är att du helt enkelt är för trött när du äntligen kommer till sängs för en lässtund. Kanske behöver du gå och lägga dig en halvtimme tidigare varje kväll för att orka läsa lite på en bok varje dag. Ta med dig en bok på tåget eller bussen till jobbet, eller helt enkelt avsätt lästid på helgen.

Gör tvärtom
Har du testat att göra en sak som borde fungera bra, men som ändå inte fungerar full ut för just dig? Testa att göra på ett annat sätt. En klok kollega tipsade mig om ”the flip classroom”, där Oakland University driver undervisning i framkant genom en form av ”blended learning”. Lite lekmannamässigt beskrivet går det ut på att finna en mer individanpassad pedagogik. Den traditionella föreläsningen i klassrummet som är svår att individanpassa byts ut mot en webbaserad inlärning utanför klassrummet (som hemläxa), medan den traditionella hemläxan dvs det laborativa arbetet, lösa uppgifter, träningen där det bekräftas att eleven förstått istället sker i klassrummet med närvarande pedagogiskt engagemang och kunskap.

Vad kan du testa att göra tvärtom?

Byt perspektiv
Detta fungerar inte för mig” är mitt vanligaste motargument. Vilket är ditt? Kanske kan du tänka som någon helt annan? Häromdagen var min son med på jobbet och till min glädje uppmärksammade han den fina, och i hans ögon, gigantiska pokalen vi vunnit för årets tillväxtbolag. Han ville absolut hålla i pokalen och efter en stund hade han utforskat pokalen från alla hål och kanter. Bl a lyfte han på locket (ett lock ingen av oss vuxna på kontoret ens sett, trots att pokalen stått på kontoret i över en månad) och till hans stora glädje och min förvåning fanns det fullt med härligt godis i pokalen. Testa argumentet, jag vet att du inte kan, men om du kunde… hur skulle du göra då?

Det finns givetvis en hel del annat som hjälper oss att ha precis så kul och må så bra vi hoppas kunna göra i livet. Mitt nyårslöfte är att ta fasta på det nya årets gamla möjligheter, snart vet jag vilka godsaker som gömmer sig däri!

Lena Noaksson – Stolt Vd Wise Consulting

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort