Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

03 / 01 / 17

När du står vid ett vägskäl!

Min kollega Therese Hedlund bloggade för några veckor sedan om hennes vän Kim som ville byta bransch och faktiskt lyckades få ett nytt jobb i ny bransch. Jag tänkte att jag skulle ge ytterligare ett exempel på att branschbyten faktiskt sker. 

Redan i gymnasiet visste jag vad jag skulle jobba med i framtiden, det var så självklart och kändes så himla rätt. Men för ungefär ett år sedan jobbade jag mina sista timmar på mitt självklara jobb, i min självklara bransch, läskigt! Jag hade under tid känt mig ganska omotiverad, och jag trodde först att det berodde på arbetsplatsen men sen började jag förstå att det var något annat, jag kände inte samma kärlek till branschen längre…

När jag väl insåg det fick jag panik. Hur skulle jag kunna byta bransch? Jag har en snäv utbildning, hur kommer den kunna vara till användning i en annan bransch? Hur skulle mina kompetenser och erfarenheter vara något jag kunde använda på ett annat sätt än i det jag tidigare gjort?

Jag tog kontakt med en vän, som jobbar med rekrytering, hon peppade mig och gav mig tips och råd hur jag skulle gå till väga för att våga ge mig ut i jobbsökardjungeln.

Först började jag fundera ut vilka typer av tjänster jag kunde ha utifrån min bakgrund samt vilken bransch jag ville komma in i. Sedan började jag strukturera upp mitt CV, jag lade ner mycket tid på att lyfta fram mina erfarenheter och kompetenser. För varje jobb jag sökte anpassade jag mitt CV och framhävde varför just jag skulle passa för jobbet och hur mina kompetenser kunde vara till nytta. Jag skrev också lika många personliga brev, det var svårt och det tog framför allt väldigt mycket tid. Många företag vill ha personer med relevant utbildning och flera års erfarenhet just inom det området. Ett tag kändes det hopplöst, men, till slut dök det upp en tjänst som kändes otroligt spännande inom en bransch jag så länge varit nyfiken på. De sökte inte någon med en specifik utbildning, utan de sökte någon som skulle ha den erfarenhet som jag faktiskt hade. Jag sökte tjänsten och blev kallad till en första intervju, jag förberedde mig väl för att inte lämna något åt slumpen.

Jag gick vidare i processen och blev slutligen erbjuden tjänsten, som matchningskoordinator i coachingsverksamheten på Wise Consulting, jag tackade JA!

Idag jobbar jag med karriärcoacher som varje dag hjälper människor att ta sig vidare till sitt nästa steg i karriären. Det kan vara nästa steg inom bolaget, eller till ett nytt jobb, eller kanske till och med i en ny bransch. Det kan kännas omöjligt och läskigt att byta riktning i karriären, men se på mig, jag är levande bevis på att det faktiskt går och idag är jag på helt rätt plats!

Mina bästa tips till dig som vill byta bransch är: ge inte upp, lägg ner mycket tid på dina ansökningar, använd dina kontakter och framför allt, våga berätta för din omgivning att du vill byta bransch.

Sandra Berglin, Matchningskoordinator, Wise Consulting.

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort