Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

06 / 12 / 16

När ditt CV blivit till en fotboja!

Min kompis Kim tittade mig i ögonen när vi satt och åt middag ihop och sa att det var dags för ett vägval. ”Jag vill byta bransch, jag vill testa en helt ny karriär. Det är dags för en förändring!”. Sagt och gjort, en intensiv period började i form av nätverkande, jobbsökande, bollande med undertecknad etc. Dagarna gick och det bokades möten och intervjuer på löpande band. Kim kom ofta på andra plats i flera processer och svaren lät ungefär så här – ”du verkar toppenbra och din personlighet stämmer överens med vad vi söker, men den här gången valde vi att gå vidare med en person som har dokumenterad erfarenhet inom området. Kanske kan vi hålla kontakt?” Från att vara otroligt taggad blev Kim efter en tid lite nedslagen, skulle det vara så svårt att ta sig över till en annan bransch?

Fiska i samma sjö
I LinkedIns rapport ”Global recruiting trends 2017” kan vi läsa att det blir allt vanligare med s.k. Employee referrals, dvs. program där befintliga medarbetare tipsar om framtida medarbetare med hjälp av sina sociala nätverk. Fördelarna är bland annat att dessa kandidater är snabbare att rekrytera och ofta presterar bättre och stannar längre hos arbetsgivaren. Jag har själv mycket positiv erfarenhet av detta arbetssätt men har samtidigt haft flera samtal med kollegor kring risken att förlora mångfaldsperspektivet i detta. Givetvis använder man sig ofta av flertalet metoder för att få in kandidater i rekryteringsprocessen men det är trots allt värt att vara medveten om att det även kan finnas en risk i att du hela tiden fiskar i samma sjö, speciellt om du redan har en homogen arbetsstyrka.

Är robotar svaret?
I samma rapport kan vi läsa att det sker en automatisering av screening- och rekryteringsprocessen för att eliminera risken för den, fullt mänskliga, partiskhet vi ofta har. Kanske är det så att för att våga rekrytera personer med erfarenheter ”utanför boxen” så behöver vi fler verktyg till vår hjälp. Verktyg som kan ge oss indikationer på om kandidaten kan passa in i kulturen och prestera trots brist på den exakta erfarenhet som vi har beskrivit i kravprofilen. Kanske är framtidens robotar de som kommer att hjälpa oss att våga satsa lite bredare?

Det handlar ju förstås om att vi behöver ta oss ur vår comfort zone, att lätta på hängslen och livrem för att vinna något annat. En annan erfarenhet, kanske ett tvärvetenskapligt synsätt. Jag har under mina år i arbetslivet haft förmånen att arbeta tillsammans med personer som bytt bana och efter en karriär i en typ av roll och bransch gett sig in i något annat och jag har kunnat se vilket tillskott denna person har varit i de team jag har jobbat i.

Vi går en spännande framtid till mötes och jag hoppas att vi kommer att få se fler personer som byter karriärer, flyttar mellan avdelningar och branscher och tar med sig sin erfarenhet och tillför något alldeles speciellt till sitt ”nya område”.

Vad som hände med Kim? Jo, det var en arbetsgivare som vågade sig på att se förbi det nuvarande CV:et och Kim tar sig nu an en helt ny typ av tjänst i en ny bransch och går in i detta full av energi, vilja och lust. Redo att bidra och att överträffa förväntningar!

Therese Hedlund, HR-konsult, Wise Consulting.

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort