Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

19 / 04 / 16

Mod istället för perfektion!

Häromdagen snubblade jag över ett ”Ted Talks” med titeln ”Teach women bravery not perfection”. Jag blev väldigt inspirerad, tog mod till mig och tänkte att jag skulle våga mig på något helt nytt, nämligen mitt allra första blogginlägg.

I klippet pratar grundaren till organisationen ”Women who code” Reshma Saujani, om hur tjejer tidigt lär sig perfektionism, att ”play it safe” medan killar lär sig att belönas för mod och att ta risker. Hon menar att kvinnors rädsla för att ta risker, misslyckas, att inte göra rätt och att ”göra bort sig” håller dem tillbaka i arbetslivet. Det handlar alltså inte om att kvinnor inte är modiga men att vi traditionellt inte blir uppmuntrade till att vara det.

Jag möter många kvinnor som undrar om de verkligen kan söka det där jobbet där de faktiskt inte har jobbat med punkt 3 av 15 i kravprofilen, som vill ha råd för att få till det perfekta CV’ men knappt vågar visa vad de har skrivit ihop och de som inte vågar prata inför publik eller räcka upp handen för att fråga. Reshma berättar att det inte är ovanligt att kvinnorna som lär sig skriva kod inte vill visa en ofärdig kod för sin professor. De visar hellre en blank skärm, vilket såklart kan indikera att de inte gjort någonting de senaste 20 min. Den smarta professorn har dock lärt sig att klicka på ”undo” några gånger och kan därmed se att kvinnorna gjort framsteg med sin kod. Ibland är de väldigt nära lösningen. Männen visar däremot upp det de skapat hittills och säger något i stil med ”det är något fel med min kod, kan du hjälpa mig?”.

Några frågor att ställa till sig själv när man står inför en utmaning eller något som kräver en extra portion mod:

  • Vad är jag rädd för egentligen?
  • Vad är det värsta som kan hända?
  • Om det värsta sker, hur illa är det scenariot egentligen?
  • Vad kan jag lära mig?
  • Vilka möjligheter ser jag?
  • Vad händer om jag lyckas?

Reshma pratar även om att män söker ett jobb om de uppfyller ca 60 % av kravprofilen medan kvinnor enbart söker om de uppfyller 100 % av kraven. Intressant va?! Jag har själv reflekterat över dessa olikheter under mina år inom hemelektronikbranschen där jag arbetade mycket med rekrytering. Många gånger när jag ställde frågan till en kvinnlig säljartalang som sökt tjänsten i kassan, om hon inte reflekterat över att söka tjänsten som säljare så svarade hon ”att hon ju inte hade någon erfarenhet”. Grejen var den, att många av killarna som sökte inte heller hade det. De hade alltså samma erfarenhet, men killarna valde att söka jobbet. Det är intressant att reflektera kring varför tjejerna valde att söka ett mer säkert kort, att ”play it safe” medan flera av killarna tog en chansning. De tog risken att få ett nej.

Jag har haft tur! Redan tidigt i min karriär hade jag en chef som uppmuntrade mig till att prova nya saker, och som på mitt första utvecklingssamtal gav mig beröm för just mitt ”mod” och sa att jag skulle fortsätta att vara modig. Han pratade också med mig om ”good enough” principen, dvs att det ibland är ok att leverera något som är 80%, att det kan vara bättre än att visa en blank skärm. Jag hoppas och önskar att fler får möjligheten att träffa en sådan chef tidigt i sin karriär.

Var en sådan chef vettja! Gör som min tidigare chef och som Reshma, uppmuntra kvinnor runtomkring dig att våga vara ”imperfekt”, våga riskera att misslyckas och att vara modiga! Och till alla tjejer, sök det där jobbet nu!

Slutligen vill jag dela med mig av mina ledord: ”Tro på dig själv så gör alla andra det också”

Vill du lyssna på klippet, tryck här

Hanne-Lise Hedman, HR-konsult, Wise Consulting. 

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort