Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

06 / 10 / 15

Mindfulness for dummies

Jag har verkligen varit skeptisk. Jag har inte varit lätt att övertyga. Jag har rynkat på näsan och varit misstänksam. Jag har ställt mig tvekande. Jag kan, vid något enstaka tillfälle, ha fnyst (jag erkänner det!). Men jag har också försökt! Jag har gett det en chans. Många chanser! Jag har tränat regelbundet och följt program i appar. Jag har verkligen övat. Och nu tror jag att till och med jag har fattat.

Jag pratar om Mindfulness.

Nu vore det förstås fint att kunna säga att det var all övning som övertygade mig. Eller min otroligt passionerade och kunniga kollegas inspiration. Eller all kunskap och teori som jag har fått till mig. Och visst har det säker bidragit. Men det som gjorde absolut störst påverkan på mig var en film. En Disney Pixar. Otippat.

”Insidan ut” heter filmen. Disney Pixar illustrerar i denna film hur våra känslor ser ut och hur de påverkar våra beteenden, relationer och hela personligheten. Filmen är fullständigt genialisk! Filmens huvudroll innehas av Glädje. Hennes medspelare är Rädsla, Avsky, Ilska och Vemod.  Känslorna har olika färger och personlighetsdrag. Rädsla t.ex är smal, gänglig, grå och skakig. Ilska är kort, kompakt, röd osv. Samtliga känslor bor inne i en flickas huvud. Hela filmens perspektiv är inifrån hennes huvud(kontor), där känslorna sitter vid spakarna och styr hennes liv.

Det fantastiska med filmen är att den verkligen fick mig att förstå värdet av att vara medveten om sina känslor, sina behov och sina drivkrafter. Disneys otroliga skicklighet att klä känslorna i färg och form gjorde det både lekfullt och seriöst. När flickan i filmen var rädd eller ledsen, då satt dessa känslor vid kontrollbordet. Plötsligt insåg de att hon nog borde vara gladare för att må lite bättre. Problemet var bara det att Glädje inte var på plats. Så de (rädsla och vemod) försökte vara glada… Hur tydligt tokigt det blev i denna härliga Disneyfärgsprakande illustrering. Ni måste se det.

Mitt i den här animerade barnfilmen sa det ”pling” i mitt huvud. Jag fattade! Jag förstod vad mindfulness var! För mig handlar det om att hitta ett sätt att bli medveten om vilka av dessa känslor som sitter vid mitt kontrollbord just nu. Att bli medveten om det, att förstå hur det påverkar mig och mina tankar, min kommunikation eller beteende eller beslut.

Det finns så mycket föreställning kopplade till vad mindfulness är och gör. Jag vet. Att det är flummigt, att det bara är ett redskap för att hantera stress, att man måste sitta och humma i ett hörn, att man måste acceptera allt och vara balanserad och harmonisk.

Jag tror att vi behöver utveckla vårt sätt att prata om och lära ut mindfulness. På Capacitet håller vi på med det just nu. Vi har formulerat det i konceptet och utbildningen Fuck Balance. Det finns mer kvar att göra ännu, helt klart. Men jag tror vi är något på spåret.

Det fanns mycket mer som filmen gav mig. Bl.a att glädje inte är lösningen på allt. Att vemod faktiskt kan vara vägen till glädje. Det här är också mindfulness, har jag förstått. Att acceptera vissa tillstånd och inte alltid sträva bort från tillstånd. Men som sagt, om ni inte redan har gjort det, gå och se filmen så hoppas jag ni förstår vad jag menar.

Eva Lindvik, Affärsområdeschef och Ledarutvecklare på Capacitet

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort