Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

01 / 03 / 16

Min bästa tid är nu!

Jag läste någonstans att om man bara väntar länge nog så infaller plötsligt det perfekta tillfället. Egentligen gillar jag inte idén med att passivt vänta på att saker ska hända men konstaterar att jag plötsligt är helrätt utan att ha ansträngt mig det minsta.

Trendspaning är en del av min vardag och för några veckor sedan höll vi ett seminarium där vi fokuserade på positiva trender som vi ser just nu. Två trender fyller mig särskilt med energi och tillförsikt:

  1. DET HAR ALDRIG VARIT MER RÄTT ATT VARA KVINNA ÄN NU

I denna spännande värld där allt förändras blixtsnabbt och där vi söker högre mening, äkthet och där vi drivs av värderingar och att bidra till en hållbar värld präglas det ”Nya ledarskapet” av sådant man tidigare tillskrev kvinnliga ledare. Ett ledarskap som är autentiskt, visionärt, hållbart och där fokus på samverkan och empowerment spås vara det som krävs för att leda effektiva och framgångsrika organisationer.

Starka kvinnliga förebilder inom en mängd olika områden lyfts fram och tar plats; Angela Merkel, Hillary Clinton, Michelle Obama brukar nämnas, men en tydlig trend är också att fler och fler framgångsrika entreprenörer är kvinnor. Arianna Huffington, Lena Durham har banat väg och i Sverige ser vi en uppsjö av spännande och framgångsrika kvinnor som tar plats i den ”nya digitala världen”; Michelle Kadir, Stina Honkamaa, Babba Canales och Sara Öhrvall för att nämna några.

I Sverige ser vi också att andelen kvinnor i börsbolagens styrelser sakta ökar, i förra veckan läste jag att andelen just nu närmar sig 30 %. Det jag också tycker mig se är en positiv effekt av digitaliseringen, endast en bråkdel av börsjättarnas styrelsemedlemmar besitter idag digital kompetens (artikel i DI digital), de kan inte rekrytera ur de vanliga nätverken (läs medelålders vita män) utan måste söka kompetens utanför. Detta medför att ett stort antal unga kvinnor (och män) som mer eller mindre växt upp i en digitaliserad värld kliver fram och tar plats!

Konsultbolaget Boston Consulting Group förutspår dessutom att år 2028 kommer 75 % av världens disponibla inkomster att kontrolleras av kvinnor.

 

  1. DET HAR ALDRIG VARIT MER RÄTT ATT VARA 40+ ÄN NU

En annan glädjande trend är att vi spås bli äldre och äldre, varannan medborgare i utvecklingsländer spås bli minst 104 år. Det innebär att jag vid en ålder av 40+ nästan har 2/3 kvar av livet. Vi ses inte längre som förbrukade vid 40 utan då är vi verkligen på topp och söker nya utmaningar, kanske i form av en ny karriär. Det är också en tydlig trend att få tänker att de ska göra en och samma sak hela livet, allt förändras, vi är ombytliga och att ha många karriärer under en livstid är inget konstigt.

Vi blir inte bara äldre utan vi är även betydligt friskare, en 70-åring idag har hälsa som en 50-åring under 1970-talet. Åldrandet ses som nästa samhällsutmaning och bolag som är inriktade på biotech spås en ljus framtid. Detta påverkar också vårt sätt att se på vår omvärld, vi är mycket mer måna om vad vi stoppar i oss och hur det påverkar miljön. Ekologiskt, närodlat, organiskt och naturligt är väldigt viktigt om vi ska leva länge och ha en värld att växa upp i. Dagens unga är mycket mer hälsomedvetna och mer ”nyktra” än tidigare generationer, man dricker mocktails och matcha-te istället för G&T och kaffe.

Vi ser också att ålderdomen lyfts fram som något positivt, det pratas om Senior Power och Senior Beauty och framför allt inom mode- och skönhetsindustrin har man förstått detta. Starka, vackra förebilder som Iris Apfel, Dianne von Furstenberg och Vivianne Westwood är mer aktuella än någonsin. Denna marknad är enormt viktig att attrahera, det finns mycket pengar att hämta för dem som riktar sig till pigga, friska äldre som vill resa och uppleva saker.

Slutligen, att som 106-årig kvinna kunna ”välta internet” sammanfattar ganska väl varför jag känner att Min tid är nu!

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tv-har-dansar-106-aringen-i-vita-huset

Mina Lindman, Projektledare Innovation, Wise Consulting

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort