Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

27 / 11 / 18

Lär dig att bryta vanor!

Med julen och ett nytt år på intågande kan det vara en idé att reflektera över dina olika vanor. I en eller annan form, bra eller dåliga har vi alla olika vanor. Många av våra vanor är slentrianmässiga saker som vi gör bara i farten. Som att du kanske alltid tar rulltrappan, startar dagen i mailkorgen, bokar entimmesmöten istället för tidsanpassade, tar den där extra koppen kaffe utan att egentligen vara sugen osv.

Det är oftast våra ovanor som vi känner stort behov av att bryta, men det kan vara lika viktigt att kunna bryta/ändra på en vana. Speciellt på jobbet. Har du någon vana som du vill ge dig på att bryta inför det nya året? Kanske för att bli mer effektiv, mer hållbar, kunna prestera bättre eller samarbeta mer effektivt med dina kollegor? Då kommer här några tips som kan hjälpa dig på vägen.

Satsa på att bryta en vana i taget

Bryt ner din utmaning till rimliga och tydliga delmål. Ta en vana i taget, börja med den som du tror kommer göra mest skillnad för dig i din vardag, gör en priolista. Även vanor tar tid att bryta så var lite snäll mot dig själv.

Hitta motivation – beskriv hur det blir när du lyckats

Klargör vinsterna med att ändra din vana. Uttryck detta i positiva termer och visualisera det gärna – vad du gör och känner när du gör på ett nytt sätt. T.ex. kan det vara att du faktiskt har fått gjort det som stod på din priolista för dagen och hur bra det känns. Försök att se situationer som du kan uppleva på ett annat sätt och kanske hur andra runt omkring dig påverkas av ditt nya sätt. Klargör vinsterna på både kort och lång sikt. Kanske har du någon förebild du kan inspireras av?

Ersätt med en positiv vana

Istället för att bara försöka bryta en vana kan det faktiskt hjälpa att lägga till något annat i dess ställe. På så vis förstärker du att du klarat att bryta mönstret, samtidigt som du känner dig extra stärkt eftersom du gör något bra. T.ex. boka in 45-minuters möte och använd de extra 15 minuterna till att ta en nypa luft.

Gör en konkret plan

Klargör situationer och händelser som triggar en vana. Förbered dig för vad du ska tänka, säga eller göra istället i dessa situationer. Lev dig in i situationerna och föreställ dig hur du kommer att göra nästa gång. Kom på sätt för att göra det svårare för dig att hamna i situationer där du faller in i samma mönster. Det kan handla om något så enkelt som att t.ex. byta arbetsplats om möjligt. Berätta gärna om din plan, vad du ser för vinster och på vilket sätt dina medmänniskor/ kollegor kan stötta dig.

Bestäm dig och sätt igång

Om dina vanor som du önskar bryta smyger sig på, låt inte det bakslaget stjälpa hela lasset. Fråga dig istället hur du kan göra på ett annat sätt nästa gång och titta tillbaka på vinsterna – de som faktiskt fick dig att anta utmaningen från början.

Följ upp och fira

Se alltid till att fira dina framsteg! Det gör det hela så mycket roligare. Vill du ha hjälp att bryta vanor i ditt jobb? Kanske mindre stress, effektivare sätt att nå mål, hitta nya sätt att kommunicera eller skapa en mer motiverade och engagerande arbetsplats för både dig själv och dina kollegor? Hör av dig till mig så pratar vi mer!

Maria Lörne, Head of Marketing and Communication på Wise Consulting.

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort