Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

08 / 11 / 16

Kompetens slår väl ålder! Eller?

Åldersfixeringen är ett faktum. Jag har arbetat med rekrytering i snart 20 år och ja, jag har upplevt åldersnojan i Sverige. Alltför ofta finns önskemål om vilken ålder den blivande anställde bör ha. Annonser som efterfrågar en specifik roll gör klart att de vill ha en person som är mellan 18-25 år, man har i uppdrag att hitta en 30-åring eller letar i det snäva intervallet 35-40 år. Varför då? 

Åldersnoja
För att ”forska” lite i ämnet googlade jag åldersnoja i Sverige och jag fick många träffar, från way back och jag inser att problemet är detsamma nu som då. Trots att vi fick en lagstiftning 2009 gällande åldersdiskriminering så upplever var tredje svensk att de upplevt åldern som ett hinder när de sökt jobb, och 51 procent av svenska folket anser att åldersfixeringen på arbetsmarknaden har ökat. Det är både yngre och äldre som känner sig diskriminerade enligt en undersökning av TRR.

De unga upplever att de har svårt att få arbete för att de är just för unga, småbarnsföräldern fokuserar på att hindret är att vara i åldern för att ha småbarn och 57-åringen ger upp för att hen anser sig vara för gammal. Alla lider av åldersnoja och fokuserar på att det är den egna åldern som är det största hindret.

Näringslivet påstår att ”unga” inte kan anställas för att de inte har någon erfarenhet. Samtidigt tycker de att det är ett problem att många ”unga” inte kommer ut på arbetsmarknaden förrän de är 27-28 år. De utbildar sig ”för länge”. ”Äldre” (svårdefinierad grupp; går ibland ner under 40-strecket) kan inte anställas för att de är för dyra, rädda för förändring och trötta.

Skifta fokus från ålder till kompetens och potential
Jag tror att det är viktigt att vi skiftar fokus från ålder till rätt kompetens, erfarenhet och framförallt potential istället. Min övertygelse är att där äldre får lära sig från yngre och vice versa, förstärks mångfald och erfarenhetsutbyte, dessutom ökar chansen att kunna utföra ett bra arbete, vilket i sin tur ger positiv avkastning. Så, våga tro på kandidaten oavsett ålder, och förstå hens drivkrafter och bidrag i just sin organisation! Våga bryta mönster. Så länge vi inte förändrar vårt sätt att tänka i invanda banor händer det ju som bekant inget nytt.

Vissa menar att det är avgörande med attitydförändringar hos människor och att man genom utbildning kan minska fördomar kring ålder. Andra säger att man mer aktivt bör använda olika typer av lagstiftning. Kanske är det utformningen av det svenska pensionssystemet som är ett problem för äldre människor som förlorar jobbet och att det krävs en förändring av nuvarande system?

70 är det nya 50
Jag läser i tidningen M-magasin att 70 nu är det nya 50. Och jag är beredd att hålla med. Vi lever längre, vi kommer att behöva arbeta längre och kanske om 20 år så finns inte begreppet pensionär. Då får individen själv bestämma när det är dags för avtrappning från jobbet. Men, who knows? Den som lever får se.

Ann-Sophie Mattsson, Konsultchef, Wise Consulting

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort