Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

28 / 04 / 15

Ju mindre du gör desto mer får du gjort – om livets paradoxer

Effektivitet och produktivitet är begrepp som har hög status i dagens samhälle. Många av oss försöker leva upp till dessa begrepp både på jobbet och hemma. Människan lever inte, hon presterar sitt liv. Vi står alla inför utmaningen att få ihop livspusslet. Komplexiteten i den moderna människans liv ökar för varje dag. Livet är fullt av paradoxer. Hur kan högt tempo och effektivitet samexistera med hållbarhet? Hur kan jag som ledare både vara hård och mjuk?

Livet är ett mysterium och jag tror det är viktigt att betrakta alla paradoxer som en fantastisk möjlighet, och en oändlig källa till kreativitet. Livets stora visdomar och sanningar är ofta paradoxala. Spänningen mellan motsatser är det som livet använder sig av för att skapa något nytt. Så när du har full fart framåt och vill utvecklas, stanna upp och reflektera. Betänk den härliga paradoxen – ”bara den som stannar upp är på väg”. I vilan föds effektiviteten.

Ödmjukhet – styrka i svagheten

Kärleken värnar om svagheten. Kärleken respekterar en människas person så djupt att den låter henne vara den hon är. Därför blir inte kärleken upprörd över svagheten, utan skapar också utrymme för den. En stark och självsäker människa är lätt att frukta, men ibland svår att älska. En människa som vågar visa svaghet är det däremot lätt att älska, för hennes svaghet väcker vår sympati. Det finns människor som känner förakt för svagheten. Den som föraktar svagheten hos andra är själv på flykt undan sin egen svaghet. Ju mindre man känner sin egen svaghet, desto större är behovet av att döma andra.

Söker du trygghet – lev farligt

Eftersom kärleken också består av trygghet, inre trygghet, står en älskad människa ut med otryggheten i livet. Hon vågar leva trots att livet är farligt. Den som är otrygg inombords tvingas undvika livet, hålla det på avstånd. En trygg människa behöver inte kompensera sin inre otrygghet med överdimensionerad yttre trygghet. Med andra ord är det genom att göra det man fruktar som man välkomnar livet och vaknar till liv.

Du får det du är beredd att avstå ifrån

När den moderna människan inte får det hon innerst inne behöver, måste hon allt mer intensivt försöka få mer av allt. Man blir mer stressad. Allt handlar om att grabba tag i så mycket som möjligt, med resultatet att det aldrig finns tid att njuta av allt man samlat på sig. Den som lever ett jäktigt liv klagar över att man inte har tid för allt man borde och ville göra. Men alla har vi tid för det vi tycker är viktigt. Allt handlar om våra värderingar och de val de för med dig.

”Endast ensam kan man vara tillsammans – endast tillsammans kan man vara ensam”

”Söker du evigheten – lev här och nu”

Inspiration till dessa livsvikta insikter har jag fått från Tommy Hellstens bok med titeln Ju mindre du gör desto mer får du gjort.

Bloggat av Martin Svedar, Regionchef Väst, Wise Consulting

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort