Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

20 / 12 / 16

Jag tar gärna en City Bike

Medierna – både de sociala och de gamla traditionella – samtal med kollegor, vänner och familj är fulla av det – digitalisering, ny teknik, avbrott, innovation, gemensam konsumtion och mycket annat.

Ofta pratas det om digitalisering kryddat med dystra förutsägelser om vår framtid och vår roll som arbetstagare och människor. När vi ändå pratar om det, så måste jag erkänna att jag ofta börjar tänka lite för abstrakt. Jag tänker snarare på affärsmodeller och strategier som passar bättre i en företagspresentation än att jag tänker på den praktiska betydelsen som digitaliseringen har i min egen vardag. Men digitalisering och ny teknik är ju faktiskt här och nu. Min egen vardag är under kraftig förändring och jag använder mig av det digitala varje dag.

En digital vardag
Med min dagliga användning av sociala medier ser jag till att jag håller koll på mitt nätverk och att jag presenteras för de ämnen som intresserar mig via mitt eget personliga nyhetsflöde. På väg till ett kundmöte tar jag en City bike (med GPS) så att jag kan vara hos kunden på bara några minuter. Om jag inte håller mötet via Skype vill säga. Cykelturen ger mig frisk luft och motion som kaloriräknaren på min Apple Watch kontinuerligt håller koll på genom ”statusuppdateringar”.

När jag lagar mat hemma ser jag först hur stjärnkocken lagar rätten på YouTube innan jag själv sätter igång, så att jag (nästan) behärskar rätt teknik. Vinet till maten har jag redan kollat in på Systembolagets app. Min bil varnar mig i förväg om jag är på väg att köra in i en annan av bilarna nere i garaget, och när den behöver service så säger den naturligtvis själv till i god tid på förhand. Min gräsmatta blir klippt av en robot som säkerställer att det hela tiden är fint nyklippt. Ja ni hör ju, och jag skulle kunna hålla på ett bra tag..

Mitt dagliga liv är verkligen annorlunda idag än det var för bara en kort tid sedan.
I mitt arbete har jag en kund som just nu går igenom en stimulerande och utmanande utveckling tillsammans med oss. Hon har klättrat i karriären och hennes uppdrag blir mer internationellt med fler anställda, nya chefer och andra nationaliteter och kulturer att förhålla sig till. Våra diskussioner handlar ofta om digitalisering och störningar. Hon har liknande erfarenhet som jag och kan även berätta många likartade historier om aktiv användning av teknik från sitt eget liv.

Vi är båda begeistrade i våra prylar men även över att vi kan dra nytta av alla de möjligheter som är tillgängliga för oss idag. Men samtidigt smyger oron sig på. Är vi redo att göra samma sak i våra jobb och på våra företag? När kan vi vänta oss att en ny aktör på marknaden som omprövat hela affärsmodellen och får energi, så att vi på kort tid blir överflödiga i det vi gör?

Oro som denna har ingen positiv vinning. Du kommer bara att bli gammal och skrynklig av att oroa dig. Vi är överens om att om vi ska kunna ta itu med dessa problem och utmaningar på ett proaktivt sätt för oss själva och för vårt företag, så behöver vi i vårt dagliga arbete göra exakt samma sak som vi gör varje dag – som helt vanliga personer:

”Vi ska ta till oss tekniken, vi ska utmana den, ställa krav på den och använda den i vårt arbete.”

Omfamna förändringar
Först när vi inte är främmande för dessa förändringar kan vi ta upp dialogen med varandra och nya aktörer om utvecklingen av vår verksamhet och affärsmodeller.

I många områden inom HR har det enligt min åsikt inte skett någon revolutionerande innovation ännu. Men det kommer, det är ett som är säkert. När bättre användning av data och analytisk intelligens verkligen gör sitt intåg, och när arbetsmarknaden svänger om till en mer nätverksbaserad kompetensmarknad så kommer det att hända massor.

Jag gläder mig personligen över att vara med och bidra till att underlätta för den kommande innovationen inom HR, och att följa utvecklingen av de nya aktörerna på vår marknad. Samtidigt vill jag också med glädje kunna ta en City Bike till mina kunder, och omfamna all ny teknik och alla nya möjligheter som jag kan komma i närheten av.

Jag hoppas att du vill vara med!

Michael Christansen, Country Manager, Wise Consulting Danmark. 

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort