Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

23 / 08 / 16

In med bollen i mål!

Känner du till vad ditt företag har för mål? Hur ofta får du feedback direkt av dina kollegor och chef efter att du gjort något bra? Förhoppningsvis ofta men jag upplever att det sker allt för sällan och på många arbetsplatser känner medarbetarna inte till företagets mål.

Jag jobbar dagligen med att stötta chefer i deras ledarroll och försöker få dem att förstå vikten av att de håller utvecklingssamtal med sina medarbetare, där de sätter tydliga mål. I Management litteraturen kallas detta för Performance Management och de flesta företag har interna processer för hur de årliga utvecklingssamtalen ska genomföras, när dessa ska ske och hur man ska sätta mål etc. Men för många chefer blir detta en djungel av dokument och en börda som de gärna skjuter upp, då kunderna måste prioriteras.

Om vi drar parallell till ett fotbollslag så känner hela laget (förhoppningsvis) till var de ska göra mål. För att vinna handlar det om att göra så många mål som möjligt i motståndarens mål. Alla kämpar mot samma mål och när någon gör något bra, som en bra räddning eller en snygg passning får de direkt feedback från lagkamrater och tränare. Detta skapar en god laganda och gör att alla i laget växer som spelare.

Så, företag borde inte göra Performance Management så komplicerat utan istället tydligt kommunicera vad målet är och berätta för dig var du kommer in i bilden. Och som chef eller kollega, börja ge dina medarbetare/kollegor feedback dagligen och direkt efter att dem gör det där fantastiska framträdandet eller bara lyfter en hjälpande hand, när det behövs.

Det kostar inte mycket att skriva tydliga mål och ge feedback men det kostar en väldig massa pengar att ha ett företag där ”fotbollsspelarna” inte slår bollen i mål!

Anna Uvhagen, HR-konsult, Wise Consulting.

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort