Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

17 / 03 / 15

Glöm balans!

Vi har ett nytt normalläge i stora delar av affärsvärlden, och vad som bidragit till detta är till stor del den tekniska utvecklingen. Den tillåter oss att vara ständigt uppkopplade, den har bidragit till ökat tempo med vilken vi får och kan skicka information till varandra. Globaliseringen gör att många av oss krävs på tillgänglighet över tidszoner, och vi måste stå på tå då konkurrenter kan dyka upp från var som helst, när som helst. Förändringens hjul snurrar fortare än vi klarar av. Allt detta sammantaget kräver att vi tänker och agerar på helt nya sätt än tidigare och att vi omdefinierar vad vi menar med balans i livet.

När jag träffar människor ute på företag eller i enskilda sammanhang när jag coachar chefer och medarbetare så är det nästan alltid ett ämne som dyker upp och läggs mycket energi och tankekraft på. Hur hittar jag balans i livet mellan arbete och fritid (familj, vänner, hälsa, vila, ”egen tid” etc.)? Med det nya normalläget, så blir det direkt kontraproduktivt att försöka skapa balans så som vi ofta talar om den; en konstant och jämn fördelning mellan arbete, fritid och vila. Det blir att kämpa emot det som redan sker och skapa än mer obalans. Som att spotta i motvind.

Förändringen går fort, vi behöver bara gå tillbaka till 80-talet för att komma ihåg ett liv utan mobiler och datorer i varje hem. Arbetsdagen tog slut på ett lite mer tvingande sätt för de flesta i min föräldrageneration (själv minns jag mest händelser som när jag kommit fram till dörren men glömt kompisens portkod och det bara var att gå hela vägen hem igen och lyfta luren till den fasta telefonen…)

Det finns mycket som talar för att vi måste ta ett större grepp om förändringarna i samhället, det är svårt att som individ att påverka något som är så mycket större. Men samtidigt behöver vi förhålla oss till verkligheten som den ser ut just nu, vi har inte råd att vänta på ”bättre tider” och alla kan vi påverka något. Jag säger som Dalai Lama “If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito”.

Jag läste en intressant artikel i ämnet av en amerikansk ledarutvecklare Hanna Inam, som har skrivit om ett antal paradigmskiften som krävs för att bli bättre på att hantera det nya normalläget. Albert Einstein sade en gång att vansinne – det är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig annorlunda resultat. Men om det vi gjort hittills inte fungerat, kanske det är dags att skifta vårt sätt att se på arbetet, skifta paradigm? Det handlar om en förflyttning i hur vi förhåller oss och till och värderar vår tid och energi.

Här är min tolkning av Inams idéer:

Från Balans-i-livet till Energi-i-livet

Istället för att lägga fokus och ansträngning på hur man ska balansera sin tid i dessa dagar när gränsen mellan arbete och fritid är suddig, är det bättre att lägga fokus på att hitta det som ger energi och passion i alla delar av livet, för en långsiktig hållbarhet. Som mest missnöjda med den upplevda balansen är vi när vi är utarbetade och inte fyller på våra energireserver. Det gäller att hitta det som ger mening och passion, det ger mer energi och smittar det av sig till fler delar i livet.

Från en-lösning-passar-alla till personligt anpassade lösningar

Vad som ger oss energi är personligt och ser olika ut för oss alla, det kan också bero på var man befinner sig i livet. Jag kan säga att vad som gav mig energi och känsla av balans när jag var 25 gör det inte idag 20 år senare. Företag idag behöver se över stelbenta strukturer och befattningsbeskrivningar, skapa en större flexibilitet för att underlätta för sina medarbetare att hitta energi, motivation och kreativitet. Inte för att vara snälla utan för att motiverade medarbetare gör ett bättre jobb!

Från yttre balans till inre balans

Många av oss frestas att tro att bara vi hade ett mindre krävande jobb så skulle balansen i livet komma av sig själv. Men det handlar mer om ”hur vi tar det, än hur vi har det”. Hitta faktorerna som stressar upp dig fundera över vad du kan göra/tänka annorlunda. Spring inte fortare, hitta nya vägar.

Från att jobba hårdare till att jobba med passion

De flesta av oss jobbar redan ganska hårt vilket i längden kan bli utmattande. Men det finns uppgifter som ger oss flow, som inte dränerar oss på energi och utan fyller oss med energi och kraft. Vi är som mest kreativa när vi hittar flow. Vi behöver hitta det där som ger oss gnista och passion. Vad ger dig energi? Kan du göra mer av det?

Från att hantera tid till att hantera uppmärksamhet

Vi springer ofta omkring och gör flera saker samtidigt, med en blick på klockan så ”multi-taskar” vi. Tror vi. Simultankapacitet är en myt. Hjärnan flyttar sig mellan uppgifterna snabbt, men inte samtidigt och energi ”läcker” mellan förflyttningarna. Det tar energi och gör oss mindre produktiva. Närvaro är nyckeln, gör en sak i taget, prioritera i vilken ordning.

Från att jobba fler timmar till att vila fler timmar

När vi tillåter oss att ha kul och slappna av så blir vi mer kreativa och bättre på att hitta lösningar – det finns en hel del forskning som visar detta. Ofta försöker vi lösa ett problem på samma sätt som det skapades. Men som Einstein lär ha sagt: ”Vi kan inte lösa problem med samma tänkande som vi hade när vi skapade dem”. Ta en paus, slappna av och låt idéerna komma.

Från balans som slutmål till balans som vägen!

När vi talar om balans i livet så ser vi det ofta som ett slutmål, en destination där allt kommer att vara harmoniskt med lagom stora delar, arbete, fritid och vila. Glöm det, balans är inte ett slutmål utan själva resan, hur vi tar oss fram över kullar, svängar och gropar i vägen. Vi tar oss framåt och är på rätt väg för att vi använder rätt instrument (läs inre principer och verktyg). Vilka är dina effektivaste instrument?

Johanna Bolin Tingvall Wise Consulting

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort