Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

05 / 05 / 15

Ge dig själv förutsättningar att prestera!

Kanske har du läst min kollegas blogg från i våras om YCDBRALA – You can’t do business running around like an idiot. Väldigt klokt tycker jag och definitivt något att tänka på när kalendern fylls med möten, organisationen drar i dig från alla håll och inboxen växer. Du vill såklart hinna med allt och för att göra det fylls kalendern snabbt, och innan du vet ordet av så äger kalendern och inboxen dig och du följer bara med – i en rasande fart. 

 

Men hur vet du då att du lägger din tid på rätt saker? När hinner du stanna upp, ta kontroll över din tid, prioritera och planera? Ger du verkligen dig själv rätt förutsättningar att prestera? 

 

Kanske inte alla gånger. I så fall har jag några enkla tips till dig som förhoppningsvis kan vara till hjälp:

 

  • Gör en sak i taget – jag lovar, du får mer gjort då. Skriv klart det där mailet, gör klart den där presentationen och så vidare, innan du samtidigt börjar med femtioelva andra saker. Tänk vad mycket ställtid det annars går åt varje gång du ska gå tillbaka och sätta dig in i var du var senast.
  • Planera inte in ett möte direkt på morgonen utan se till att det finns tid att starta upp dagen på ett bra sätt, där du hinner fundera över vad du behöver få gjort idag. Kanske kan det vara bra att avsätta lite extra tid en gång i veckan eller månaden för att tänka lite större, och därmed inte fastna i kortsiktiga mål och akuta bränder som behöver släckas.
  • Avsätt tid för att avsluta arbetsdagen i lugn och ro så att du kan släppa jobbet och ta kväll – du behöver vila för att kunna prestera. Mitt bästa tips här är något så enkelt som att skriva en ”TO DO” inför morgondagen. Skriv ner vad du inte hann med idag och behöver göra imorgon istället. På så sätt slipper du hålla detta i huvudet under kvällen och kan lättare ta kväll – och dessutom börja nästa arbetsdag på ett effektivt sätt.
  • Och sist men inte minst  ta kontroll över din kalender och boka inte dina möten för tight. Vem har inte bokat ett möte precis efter ett annat och tänkt att ”om bara detta håller tiden så hinner jag precis”? Det är dock inte sällan möten drar ut på tiden och du får skynda till nästa. Problemet är bara att du troligen inte kommer prestera på topp om du kommer inspringande till ett möte med andan i halsen, som du dessutom kanske inte har hunnit förbereda så som du hade tänkt.

Det var några tips på vägen som jag hoppas kan vara till hjälp och jag avslutar med ett citat av Jim Rohn:

Either you run the day, or the day runs you! Lyckas du med det har du alla förutsättningar att ta kontroll över din tid, prioritera och i slutändan också prestera bättre – på rätt saker. Ge dig själv rätt förutsättningar helt enkelt, det kommer ingen annan göra åt dig.

Maja Samuelsson, HR-konsult Wise Consulting

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort