Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

16 / 02 / 16

Framtidsspanande HR-chef

Året var 1996 och jag pluggade HR på ett universitet i USA. Ämnet var ”Management of Change” och kurslitteraturen bestod av boken ”Managing the future, The essential survival tools for Business in Today’s market, med den förtydligande underrubriken ”10 driving forces of change for the ’90s” (vilken titel!).

Jag gillade de strategitips vi fick genom boken och av professor Davidson på hans dynamiska föreläsningar. Vi lärde oss, där på 90-talet, att vi behöver vara framtidsorienterade och innovativa i vår blivande yrkesroll och framtida business – för att överleva. Självklart skulle dessa strategier alltid finnas med mig!

20 år senare arbetar jag som HR-konsult och interim HR-chef. Boken om framtidsfokus har bleknat och jag reflekterar över hur mitt framtidsfokuserande faktiskt fungerar idag.

Relevant i reflektionssammanhanget är att den spännande rollen som HR-chef rätt ofta har tidsbrist som mellannamn – håller du med? Det är en utmaning att hinna med ALLT som ligger inom ansvarsområdet. Den här upplevelsen vet jag att jag delar med andra HR-chefer därute. Många av dem som jag träffat ute hos våra kunder när jag varit ute och stöttat som konsult beskriver att de har en vilja att prioritera utveckling och framtidsblick, men att tiden är knapp trots många övertidstimmar i uppdraget. Verksamheten och HR-funktionen är ofta slimmad vilket såklart påverkar möjligheten att lägga tid på framtidstrendspaning.

Det är också viktigt att lyfta att världen faktiskt förändras snabbare än någonsin vilket ger enorma möjligheter och stora utmaningar. Framtidskoll är med andra ord helt nödvändigt för att veta hur skutan ska styras härnäst.

Du som är HR-chef – hur mycket tid har du t.ex. lagt senaste månaden på att reflektera kring hur din verksamhet påverkas av:

  • Globaliseringen i vår värld och våra företag och hur det kommer att påverka ledarskapet i din verksamhet?
  • Sociala mediers förmåga att öppna upp och demokratisera all kommunikation inklusive den mellan arbetsgivare och medarbetare. Som arbetsgivarrepresentant sitter du inte längre på kontrollen av den kommunikationen och anställdas synpunkter om företaget de är anställda på når ut väldigt snabbt och till väldigt många – hur tänker du som HR kring det?
  • Möjligheterna i digitaliseringen och hur det kommer effektivisera traditionella HR-processer och hela synsättet på hur en HR-process ser ut.

OK, hur gick det med mitt egna förändring- och framtidsfokus i HR-chefsrollen? Jo, i min roll som konsult och interim HR-chef behöver jag framtid- och trendspana för att kunna möta upp kunderna på ett bra sätt, så idag är det en del av min vardag.

Så här tänker jag för att inte krångla till det:

  • Använd de fantastiska möjligheter till snabb omvärldsbevakning som finns idag genom att t.ex. läsa de stora mediesiterna och digitala magasinen på nätet (t.ex. trendwatching.com eller fastcompany.com). Prenumerera på nyhetsbrev inom HR från organisationer och universitet i framkant och från olika delar av världen.
  • Använd ditt nätverk och dina kontakter till sparringpartners i framtidsspaning – vad händer inom HR-området utifrån deras perspektiv?
  • Hitta en anpassad bevakningsmetod i mindre format som kan fungera för dig i vardagen – t.ex. 1 gång i veckan eller 1 gång varje månad går jag igenom de sidor på nätet som presenterar senaste trendspaningarna.
  • Boka in tid för reflektion och framtidsfokus hur chokad din vardag än ser ut. Ställ det på sin spets ibland: Om du inte har koll på vad som är på gång så finns det risk att du och din verksamhet inte är med i matchen en kort bit fram. Vet du det så lägger du gärna tid på spaningar och reflektioner om framtiden.
  • Var ständigt nyfiken på omvärlden och inse hur givande och kul det är att spana framtid!

Lycka till!

Jessica Eripe, HR-konsult

 

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort