Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

31 / 08 / 15

Fortsätter du att ladda batterierna efter att semestern är slut?

Nu är sommarsemestern slut för de flesta av oss och förhoppningsvis återvänder vi till jobbet med förnyad energi. Nu blir utmaningen att ta med sig denna in i hösten vilket inte alltid är så lätt. Vi startar igång efter semestern och många av oss tycker att vi har balans, sen smäller det till och vi får upp både fart och energi, för att sedan rulla in lagom till jul (i bästa fall) då energidepån är helt slut.

Och i ett kortare perspektiv så kanske energin är slut dagligen lagom tills det är dags att gå hem från jobbet. Så vad ska vi göra för att inte hamna där? Det finns en hel del att tänka på.

Hjärnan krymper
Jag läste en intressant artikel i tidningen Chef & Karriär (nr 1, 2015) om multitasking. Det här med att hålla många bollar i luften själ både tid och energi. Det är till och med så att forskning visar att hjärnan krymper på personer som ägnar sig åt många saker samtidigt. Att istället fokusera på en sak i taget och försöka göra den klar är mer hälsosamt och tidseffektivt. Arbetstid är arbetstid – fritid är fritid, självklart tycker många – men svårare att hålla. Mejlen och tekniken som gör att vi ständigt är tillgängliga är en välkänd energitjuv. Vi vet det redan, men ändå sitter vi där och tittar till när telefonen vibrerar vid middagsbordet eller på lunchen. Visst, vi har stängt av ljudet….men det räcker inte.

Att vara medveten om hur man använder mejl, och hur man VILL använda den och sedan agera därefter tror jag kan hjälpa långt.

Tidningen Chef (nr 3, 2015) skriver i en artikel om ett företag i Tyskland (Volkswagen) som en halvtimme efter arbetsdagens slut stänger ned mailservern för att sedan sätta på den en halvtimme innan arbetsdagens början. Flera företag i Tyskland har liknande lösningar och det är till och med så att man tittar på ett förslag på lagstiftning om att anställda inte ska läsa mejl på fritiden. Något att ta efter?

Våga stanna upp
Hur ofta stannar du upp på jobbet och vänder fokus inåt istället för utåt? Hur känns det? Hur mår du? Vad upplever du just nu? Vad behöver du just nu? Att ta flera mikropauser kan vara ett verktyg för att ta ”tillbaka kontrollen” och förbättra fokus. Att ta medvetna beslut om det vi kan påverka och hur vi förhåller oss till det vi inte kan påverka.

För det är precis det som det handlar om. Vi rör oss alla i miljöer där vi kan påverka mer eller mindre. Det vi inte kan påverka får vi hitta sätt att förhålla oss till. Men när det gäller det som vi kan påverka så kanske vi ska stanna upp och försöka medvetandegöra oss själva om vad det är och hur vi vill ha det. Annars är risken att tiden rusar i väg och vi springer efter för att försöka hinna med. Jag kommer istället försöka ta kommando över tiden i höst. Det är tiden som finns till för mig, inte tvärt om.

Så avslutningsvis, här är några av mina tips för att behålla energin och orken uppe när hösten närmar sig:

1. Undvik multitasking, gör en sak i taget så långt som möjligt. Du blir mer effektiv och spar både tid och energi genom att fokusera.

2. Tillräckligt med sömn! Det kan låta tjatigt men det är oundvikligen så att för lite sömn påverkar oss negativt. Vi sover i snitt 05 – 1 timme för lite.

3. Vardagsmotion, ta en walk and talk nästa möte istället för att sitta ned i ett konferensrum. Jag kan nästan lova att du kommer tillbaka efter mötet med MER energi än innan istället för tvärt om.

4. Läs inte mejl under raster och efter arbetstid om det går att undvika. Det är klart att det ibland är ofrånkomligt men inte alltid, kanske inte ens ofta.

5. Ett enkelt sätt att få lite mer energi på är att stå under perioder under arbetsdagen, ett höj- och sänkbart skrivbord som faktiskt används just som det, kan göra skillnad.

6. Våga göra ingenting en liten stund, pröva att vända ditt fokus inåt istället. Kanske testa mindfulness!

Apropå tid och mindfulness, jag inte låta bli att dela med mig av ett klipp med allas vår Ernst. Varför inte koka lite  äppelmos nu i äppeltider, eller vad sparar du tiden till?

Linda Wennergren, HR-konsult, Wise Consulting

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort