Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

24 / 10 / 17

Första intrycket – avgör avtrycket!

Tänk vad våra sinnen gör med oss bara baserat på första intrycket.

När du träffar en ny människa scannar din hjärna av personen och du bildar dig en uppfattning på bråkdelen av en sekund. Alltså blir första intrycket avgörande för avtrycket. På ca 6 sekunder har du bestämt dig för om personen är en vän eller en fiende. Det är en överlevnadsstrategi vi ärvt från urminnes tider – fiende eller vän? Vi registrerar också kön, ålder och om det är någon du kan lita på. Om personen verkar snäll och godhjärtad och vilken social status och kompetens hen har? Det första intrycket har stor betydelse för hur relationen vidareutvecklas och/eller om den överhuvudtaget skall få en chans att utvecklas efter det första tillfället.  

Ömsesidig tillit är grunden för alla goda relationer

Under de första sekunderna med en ny människa registrerar du; kroppshållning, mimik, röst och ögonkontakt. Ofta gör direkt ögonkontakt att vi uppfattas som mer trovärdiga, och det är då som tilliten kan börja byggas upp. Kroppshållningen är också viktig att tänka på, om den inte hänger ihop med det vi säger kan förtroendet sjunka.

Första intrycket kan ta lång tid att förändra

Tänk om vi bara blev lite mer medvetna om vikten av de första sekunderna, vilken skillnad vi skulle kunna göra vid våra första möten med varandra. Första intrycket med nya kunder, klienter, kollegor och chefen. Och inte minst, vilken betydelse det har när vi dejtar! Anställningsintervjun är ett annat tillfälle då det är superviktigt att tänka på det första intrycket. På bara några sekunder förmedlar vi så mycket till personen som intervjuar oss. Oftast har vi kanske bara en timma på oss att antingen bekräfta det första intrycket eller att få intervjuaren att ändra på sitt intryck. Gör du inte ett bra första intryck kan det bli svårt att förändra bilden som den andra personen fick av dig.

Tips inför en anställningsintervju

Jag arbetar som karriärcoach och när jag coachar mina klienter inför en intervju, brukar jag tipsa om små saker som kan vara avgörande; komma i tid, tacka ja till kaffet/vatten (socialt), hälsa med ett fast handslag, ögonkontakt, kroppshållningen, och för att inte tala om leendet som du kan komma väldigt långt med😊. För att få framgång så har kläderna också stor betydelse. Hel och ren visar att du tar hand om dig. Jag brukar säga att om du är det minsta osäker, googla på företaget och se hur personalen är klädda på bilderna. Hellre lite överklädd än underklädd. Läs också på om företaget så du har koll på verksamheten.

Kom ihåg att du även ger ett första intryck när du skriver mail och pratar i telefonen. Ett råd är att aldrig ringa i morgonrock till en potentiell arbetsgivare. Det hörs genom telefonen om du inte är iordninggjord och på G. Du kanske mister en del av din professionella framtoning.

Så, rusta dig för att göra ett gott första intryck! Här är några frågor som du kan börja med att ställa till dig själv:

  • Hur ser min självbild ut?
  • Vem är jag?
  • Vad kan jag?
  • Vad vill jag?
  • Hur kan jag förmedla detta redan på några sekunder?

Lycka till.

Kia Lingegård, Karriärcoach, Wise Consulting.

PSST!! – Missa inte vår kunskapsbank med massa bra tips! 

 

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort