Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

18 / 12 / 18

En blick bakåt hjälper dig framåt!

Ett årsskifte innebär nystart för många och ett tillfälle att sätta ny riktning. Kanske i form av ett nyårslöfte. Men, innan du tar fart framåt är dock min rekommendation att du ska utvärdera året som gått för att veta hur du ska blicka framåt.

Fördelarna med att utvärdera året är att du kan återuppleva stunder där du verkligen har varit lycklig, tacksam och känt dig stolt över dig själv. Du kan se beteendemönster och förutsättningar som både är gynnsamma och mindre gynnsamma för dig, samt få nya insikter och se saker ur ett större perspektiv. Med utvärderingen som grund kan du sätta mer genomtänkta och realistiska mål som är viktiga för just dig.

3 enkla steg för att utvärdera året

Ett enkelt sätt att utvärdera är genom att ställa frågor till dig själv. Du kan reflektera tyst för dig själv, skriva ner svaren eller reflektera med någon kring frågorna. Välj det som passar dig bäst. Här kommer några frågor som du kan välja fritt ifrån:

  • Fortsätta med
    Vad har fungerat bra under året? Vad vill du fortsätta med? Vad mår du bra av? Vad vill du göra mer av? Vad är viktigt för dig?
  • Tacksamhet
    Vilka händelser är du mest glad och tacksam för? Vad är du mest stolt över? Vilka utmaningar har du klarat av? Vad har du lärt dig? Vad har varit bäst med året?
  • Förändra
    Vad har inte fungerat så bra? Vad hade du velat göra annorlunda? Kan du se återkommande beteenden som inte är fördelaktiga för dig? Finns det något som du velat göra men som du inte gjort? Hur kan du må bättre? Vad vill du göra mindre av eller sluta med?

Efter utvärderingen ska du gärna summera frågorna – vilka insikter fick jag av den här övningen? Hur vill jag att det ska se ut nästa år? Det är här du sätter dina mål och din nya riktning framåt.

Jag utvärderar sedan länge året som gått och sätter riktlinjer för det kommande. Det har fått mig att göra både stora och små förändringar i mitt liv. Min förhoppning är att detta ska ge även dig nya tankar eller perspektiv. Vill du ta det ett steg till kan du vända dig till en coach som kan hjälpa dig att reflektera kring frågorna och djupa ytterligare kring beteendemönster och vägar framåt.

Lycka till!

Emma Samuelsson arbetar som HR-konsult och coach på Wise Consulting. 

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort