Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

07 / 06 / 16

Den blomstertid nu kommer!

Det är din tid nu. Du som är på väg framåt, utåt, uppåt. Du som lämnar skolan bakom dig och är på väg mot nya utmaningar. Studenten. Ordet rymmer en hel del. En känsla av glädje, hår som flyger i vinden på ett lastbilsflak, men även en känsla av osäkerhet. Vad ska du egentligen göra med ditt liv och kan det vara så att det du väljer nu, just precis nu, är det som kommer att avgöra hela din framtid?

När jag ser syrenen blomma tänker jag tillbaka på ett par lärdomar jag gjort sedan studenten.

Situation 1: Som student arbetade jag extra med att samla in pengar per telefon till personer som drabbats av cancer. Ett samtal gick till en kvinna som skrek ut sin frustration rakt ut i luren. Hon beskyllde mig för att vara okänslig, hur kunde jag ringa henne när hennes sjuka pappa låg på övervåningen? Förstod jag inte att hon hade tillräckligt att tänka på?

Min lärdom: Lyssna på andra människor och visa medkänsla. Man kan vända många situationer med detta förhållningssätt, både som medarbetare och chef. (läs mer om detta; http://chef.se/empatiskt-ledarskap/)

Situation 2. Senare i arbetslivet arbetade jag som HR-assistent och fick en dag frågan om jag ville ta över HR-avdelningen och driva den självständigt. Hade jag inte sagt ja i den situationen hade jag inte varit där jag är idag.

Min lärdom: Våga säg JA när fegisen i dig skriker nej (men glöm inte att det är lika viktigt att säga NEJ när magkänslan i dig beter sig högljutt). Se även till att söka dig till chefer som ger dig förtroende. Det sistnämnda kommer att ha en stor påverkan på din karriär.

Situation 3. Vi ville förändra en kultur i en arbetsgrupp. I undersökningen ”Global Human Capital Trends 2016” rankar 86 % kulturen som en viktig eller mycket viktigt fråga. Vi arbetade förstås stenhårt med kravprofilen och hittade sedan den perfekta personen som hade en personlighet som stack ut i jämförelse med den grupp vi skulle rekrytera till. Efter att ha blivit anställd och stångat sitt huvud blodigt under en tid sade hen upp sig. Det gick visst inte att förändra en kultur enbart genom att rekrytera någon olik de andra.

Min lärdom: Vi går mot en ökad förändringstakt. Detta är en av de globala drivkrafter vi kan se idag. Du kommer att möta och/eller att driva förändringar i framtiden. Oavsett vilken situation det handlar om – när du ska arbeta med förändring så tar det tid. Det finns ingen quick-fix. Ha tålamod och arbeta hårt med en tydlig bild av vart du vill ta dig någonstans. Insikten kommer att ge dig ett visst försprång.

Så, student. Det är din tid nu, men det är även din tid sen. Gå in med engagemang och närvaro i det du gör och jag är säker på att du kommer att lyckas. Och ja, du ska fundera på vad du väljer att göra med ditt liv just nu, men du ska också veta att det kommer fler chanser. Fler vägskäl. För dig som har studenten långt bakom dig, du vet precis som jag att de där dagarna bara är början och att möjligheterna är oändliga.

Therese Hedlund, HR-Konsult, Wise Consulting

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort