Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

13 / 12 / 16

Även polerade ytor har skavanker!

Här kommer en uppmaning till alla arbetssökande och arbetsgivare – ta med skavankerna till intervjun. Ta chansen att använda rekryteringsprocessen för att verkligen reda ut om det är en bra och hållbar matchning. Om båda parter dyker upp på intervjun med en blank fasad i hopp om att charma/blända motparten, så skulle i alla fall jag börja fundera på vad som döljer sig under den polerade ytan. Ta hellre reda på alla förutsättningar, även om det känns okonventionellt. Det kommer inte att uppfattas som mindre proffsigt, utan snarare tvärtom! Självinsikt och ärlighet är nödvändigt för båda parter. 

Våga fråga!
Trots att det är kandidatens marknad i många branscher idag – vilket innebär att du som arbetssökande nästan kan välja och vraka bland arbetsgivare – så får jag (på HR) alltför sällan djupgående frågor gällande företagets nuläge, vision, kultur eller arbetssätt. Låt säga att du lämnar en intervju med en stolt känsla i magen för att du lyckats sätta ord på din faktiska kompetens och dina styrkor, samt varit tydlig med vad du inte kan och inte vill göra. Du får jobbet, och på första arbetsdagen seglar du in på din nya arbetsplats med samma självsäkerhet och möts av en helt annan organisation där ”de visst jobbar på ett annat sätt” än vad du fått bilden av. Samma sak vice versa, din nyanställde lever inte alls upp till förväntningarna och drar åt ett helt annat håll än vad du kände på intervjun.

Det är lika viktigt för båda parter att ta sig tid att tänka igenom intentioner, förväntningar och framförallt att vara tydlig med för- och nackdelar.

”Vi behöver anställa någon, helst från och med igår”
…så låter det ofta vid tillfället för kravprofilsarbetet. Om den ansvarige chefen inte har tid till att sätta en tydlig kravprofil och en ärlig tidsplan, så är det tveksamt att det finns tid till att ta hand om en felrekrytering. Om det inte fanns tid den första gången, hur ska det finnas tid en andra gång? Det är därför viktigt att det blir tydligt vad den nya medarbetaren kan och ska bidra med, och att ansvarig chef ser till att skapa förutsättningar för att organisationen ska kunna tillvara på dennes kompetens.

Vad är det då som gör att vi missar dessa viktiga frågor?  Kanske beror det på tidsbrist, osäkerhet, eller att vi lever i en tid med tusen möjligheter som gör det svårt att ta beslut. Mina tips till dig som arbetssökande är att visa upp dina skavanker på intervjun och våga stå på dig när du väl börjar på ditt nya jobb. Den du är på intervjun är ju den de vill anställa! Min uppmaning till alla arbetsgivare (oavsett om du gör det själv eller om du tar hjälp), våga vara öppen med hur arbetssituationen är idag och dröm dig inte bort i en framtidsvision. Är båda parter med på tåget, så kan ni rulla mot samma mål.

Lycka till!

Gita Minati Jaijee, HR-konsult, Wise Consulting.

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort