Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

24 / 11 / 15

Att våga fråga varför?

Vi börjar med varför. Engelskans Why. Jag var på en intressant föreläsning med Charlie Söderberg, känd från Lyxfällan på tv3, för en tid sedan där Charlie började med att säga ”många människor går upp på morgonen bara för att dom inte dött under natten”. Du kan ju tro att jag gått och grubblat på det sedan dess. För man vill ju inte vara en person som går upp på morgonen bara för att man inte dött under natten.

Jag arbetar som HR-konsult. Det innebär att jag får verka i olika organisationer under tidsbegränsade perioder. Jag är anställd på Wise Consulting men blir uthyrd för olika uppdrag, kort och gott kunder köper in min kompetens för en begränsad tid. Jag spenderar ungefär 8 timmar per dag, 40 timmar i veckan det vill säga lite mer än 2000 timmar om året på jobbet. Allt är ju relativt men i mina ögon är det många timmar. Varför gör jag det? För mig är det enkelt: jag får under dessa timmar syssla med något jag älskar och brinner för. Jag får arbeta med människor och jag får ställa frågan varför?

Jag får utmana företag och människor genom att ställa frågan varför, på ett naturligt sätt, för det förväntas av mig som konsult att snabbt sätta mig in i organisationen. Det är så tydligt precis i början av mina uppdrag, när jag får introduktionen, när kunden förklarar hur deras organisation fungerar. Kan exempelvis handla om deras hantering av exit intervjuer.  ”Ja, så här gör vi här” och jag ställer frågan varför? Jag ställer ju frågan för jag ska lära mig deras organisation och deras olika HR-processer. Då får jag ofta förklaringar något i stil med att de alltid har gjort så eller så får jag ett ”därför” eller ”jag vet inte” till svar. Det är så lätt att man gör som man alltid har gjort bara för det fungerar bra. Det är mycket som är bra när man gör som man alltid har gjort. Men tänk om det kan blir bättre?

Avslutningsvis vill jag dela med mig av mitt favoritcitat av Albert Einstein – Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. Med det sagt, våga ställa frågan varför. Kanske till och med våga ställa frågan till dig själv, för varför gick du egentligen upp ur sängen idag?

Sandra Malmberg, HR-Konsult Wise Consulting

 

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort