Bli kontaktad

Bloggen

Låt oss inspirera dig inom HR, ledarskap, medarbetarskap & karriär.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

04 / 10 / 16

Att jaga en pokémon eller att ändra ett beteende!

”Nu står vi rätt! Den borde ligga här!” En modell större man i hood-tröja kommer fram ur skuggorna på den mörka gångvägen, en sen och kylig höstkväll! Jag ska erkänna att han först ser något skrämmande ut. Jag möter helst inte större män i hood-tröjor på mörka gångvägar i sena kyliga höstkvällar, men bakom ryggen kommer en mindre variant av mannen fram (modell 6 år). Även han i hood-tröja och även han med en mobil i handen. Mobilen, aha, pokemons! Nu fattar jag, pustar ut och går lugnt förbi. Far och son är tillsammans helt inne i sin egen pokemon-värld, en sen kylig höstkväll och har tillsammans hittat en pokémon.

Gamification, att jaga en pokémon, eller att ändra ett beteende, börjar jag fundera på under min väg hem. Nu är jag inte alls på något sätt en expert på att få ut mini-människor sena kyliga höstkvällar men jag intalar mig att det är lättare med ett spel eller en boll eller någon annan lek. Barn har ju egentligen alltid kunnat det som jag märker vi vuxna i arbetslivet glömt bort.

Här vill jag utmana genom att säga, kan du få människor gå folk ur huse för att besöka platser de aldrig varit på innan (några mindre bra platser också har det visat sig enligt sommarens nyhetsflöde) för att hitta en digital fiktiv låtsasfigur, ja då borde vi väl kunna få medarbetare att med ett leende och på egen lust göra nästan vad som helst. Underbara manipulativa tanke tänker du. Och ja, nja, det är inte företaget hjärntvätt AB jag siktar på här med mitt inlägg, bara att ledare och HR med gamification i åtanke skulle kunna presentera och informera om arbetsuppgifter och processer på ett annat sätt. Jag tänker på de tråkiga processerna som ingen vill göra eller riktigt ser meningen med. Här kommer jag akta mig för att trampa i klaveret genom att ge exempel, så använd din egen vardag och tänk på en riktigt tråkig arbetsuppgift eller process.

Jag utmanar dig att fråga dig själv dessa frågor nästa gång du ska implementera en arbetsuppgift:

  • Vad vinner medarbetaren på att göra det vi vill att hen ska göra?
  • Är det tydligt för medarbetaren vad hen vinner? Om inte, se till att tydliggöra det. Inte i ett långt infomail om t.ex. Performance management och massa andra fina ord utan genom snabba belöningar. Tänk likes, triggers, en stapel som fylls, en digital lampa som tänds, en samling av stjärnor.
  • Hur kan vi förenkla för medarbetaren att göra denna arbetsuppgift eller process?
  • Och sist och mest utmanade, kan vi skapa ett spel eller en lek av arbetsuppgiften?

Kalla mig gärna naiv, men jag är fast övertygad om att en glad arbetsplats är en bra arbetsplats som skapar mer energi, lägre stressnivåer samt möjliggör utbyte mellan medarbetare och därigenom fler affärsmöjligheter och högre vinst. Och då lägger i alla fall jag hellre min energi på att lura ut ett sätt att göra det roligt för medarbetaren att fullfölja den där processen och göra klart den där tråkiga arbetsuppgiften än på att tjata på folk att de ska sköta sig.

Och om pappan kan få ut sin son… eller vänta nu det kanske mycket väl var sonen som fick pappan att ändra sitt beteende och resa sig från soffan och ge sig ut en sen kylig höstkväll? Det låter vi vara osagt men hur som, om det händer, då kan vad som helst hända.

Charlotta Isaksson, engagerad och affärsinriktad HR-konsult som brinner för utveckling och energi i arbetsdagen.

Dela inlägget

Hör av dig till oss!

Lämna ett meddelande så återkommer vi till dig inom kort